Napapiiri - Portti arktiseen erämaahan

Tiivistelmä konseptisuunnitelmasta SantaParkin ja Joulupukin Pajakylän väliselle alueelle.
Tekijät: Mari Mäki, Laura Huhta, Jere Kangas, Samuel Ahola, Wilma Sirkiä, Eija Lehto, Lauri Väisänen ja Neea Nahkala

Napapiiri – Portti arktiseen erämaahan
Konseptin idea nojaa alueen ainutlaatuiseen sijaintiin arktisen ja lauhkean vyöhykkeen rajapinnalla. Napapiiri yhdistää urbaanin erämaahan, joka on aito ja satumainen. Punaisena lankana on Napapiiri-alueen ainutlaatuisuuden yhdistäminen joulun arvoihin ja tarinaan.
Napapiirillä vierailija pääsee kokemaan palan satua tonttupolun tarinoita seuraillen, tonttujen seikkailupuiston suorittaen ja niliaitassa yöpyen. Lapissa perinteisesti ruuan ja varusteiden säilyttämistä varten rakennetut niliaitat ovat tonttujen ikiaikaisia asumuksia. Jokainen aitta on jonkun tontun koti, jonne matkailija pääsee kurkistamaan vierailullaan. Tontut ovat toimeliasta ja luovaa kansaa, ne tykkäävät kertoa tarinoita ja kisailla keskenään liikunnallisissa aktiviteeteissa. Petteri Punakuono asustaa porotarhassa, jossa pääsee kokeilemaan suopunginheittoa tai voi ottaa porotaksin ja karauttaa toiseen päähän kylää.
Tonttumainen yöpyminen Niliaittakylässä
Niliaittakylä sijaitsee metsässä Joulupukin Pajakylän eteläpuolella. Harvakseltaan sijaitsevat aitat antavat yöpyjälle mahdollisuuden elämykselliseen majoitukseen luonnon rauhassa. Alueella ei kulje autoteitä, vaan perille potkutellaan potkureilla polkuja pitkin, kesäisin potkureissa on rullat alla tai vaihtoehtoisesti voi käyttää pyörää tai potkulautaa.
Hyvinvointia suo-spasta, ideoita kotakokouksesta
SantaParkin läheisyydessä, Syväsenvaaran laen eteläpuolella on hyvinvointiin keskittyvä kylpylähotelli. Hotelliin kuuluu saunakylä ja suo-spa monipuolisella saunavalikoimalla ja suoaltailla ja – hoidoilla. Ohjelmapalveluna ympäri vuoden on luonnossa toteutettavaa jänkäjoogaa. Hotellin ”Kotakokous” tarjoaa inspiraatiota kongressimatkailijoille. Hotellin katolla sijaitsee lähiruokaa tarjoava riistaravintola, josta on hulppeat maisemat kaupungin ylle, josta on mahdollista nähdä myös räiskyvät revontulet. Hotellin kellarissa sijaitsee pienpanimo, joka tuottaa erikoisoluita alueen raaka-aineista.
Liikuntaa ja seikkailuja
Seikkailupuisto sijaitsee Syväsenvaaran pohjoisrinteen ja Niva-aavan välisellä alueella, jonka teemana on Napapiirin ylitys. Puiston pelilliset ominaisuudet kannustavat kävijöitä kilvoittelemaan keskenään ja palaamaan seikkailuun yhä uudelleen. Puistossa on vaikeusasteeltaan erilaisia ratoja ja muistoksi kävijä saa diplomin. Napapiirin ylitystä voi pelata myös mobiilisovelluksessa ja tulokset voi jakaa sosiaalisessa mediassa. Korkeimman tason läpäiseminen vaatii tehtävien suorittamista myös paikanpäällä.
Tonttupolku johdattaa joulun tarinaan
Tonttupolku on tarinallinen reitistö, jonka voi kulkea jalan tai potkurilla. Pääosassa tonttupolussa on yhteinen tekeminen ja ajanvietto. Vanhemmat voivat lukea lapselle sadunpätkiä omatoimireitin kohteissa tai reitin voi käydä läpi ammattitontun opastamana. Tonttupolku on tekniikkavapaa vyöhyke, jossa keskitytään vuorovaikutukseen ja uppoudutaan tarinan vietäväksi.


More ideas


Nili Shed Village
authors: Kangas Desire, Kallunki Katri, Kunnari Maria
The interior of Nili Sheds is based on the historical background of the nilis. The purpose is to share knowledge of Lapland's tarditions and history of nili sheds.
The interior design includes reindeer antlers and reindeer hides on the walls, Lapland mittens and wool socks, witch drums and old Finnish/Lappish household items with little info signs concerning their purpose and also old photos of Lappish and Sami people's way of life in the past. In the sheds all modern things are hidden or camouflaged so that the customer gets an experience of a sort of time travel to the old days.
Examples for interior design:
  • books and photos about Sami people
  • lamps look like lanterns with a flickering (yet electric) light that imitates flames
  • keys to the shed are big and old looking: the key is turned in the keyhole, but the actual lock system is electronic. The lock system identifies the chip inside the electronic key and opens the door.
  • the sheds don't have names or numbers but a Lappish witch drum symbol which is also included on the keys in a tag.
  • reindeer furs on the walls
  • Lapland traditional mittens and socks
  • shaman's drums on the walls
  • automatic air freshener which provides various scents, for example birch, tar, fir, pine and smoke
The sheds have three types of rooms: standard (2 persons), family (2 adults, 2 children) and deluxe. Standard and family sheds differs only with their size.
Deluxe shed has extra services:
  • snack bar including dried berries, fruit, mushrooms and dried or cold smoked reindeer meat in glass jars. This brings customer even closer to the nili's actual purpose, storing and drying food. Snack bar is included in the price.
  • a choice of background/wake up music, including Finnish forest sounds and so called Northern lights music.
  • glass ceiling that can be covered if necessary


Forest Elves cottage that is related to Nili Shed Village

authors: Teemu Kustula, Raquel Romanos, Mari-Pauliina Kaarlela, Roope Timonen, Jenni Tuomi, Sini Jaakkola, Miia Angeria, Elisa Tuisku, Henna Ihalainen

Forest Eves cottage is alternative accommodation for the people who loves nature. The cottages are tree houses, rounded shape and you have to climb the stairs which are in the middle. Cottage is about 30 m2 and there is a balcony where you can see views and an outhouse.

Every cottage has a pack of candles and flaslights because of the lack of electricity. Some fasilities are provided in a basket like water and breakfast.



Lappish game restaurant and brewery
authors: Alina Berdigulova, Ewa Kostuch, Essi Syrjälä, Selma Ylitolonen

The rivers of Lapland were in former times important to the trade and fishing. That is why the clothes of the staff resemble old-fashioned lumberjack's clothes.
There is excursion tour to restautant's brewery with beer tastings and souvenir shop. In souvernir shop you can find for example restaurant's official beer cups but you can also buy "bottled-by-yourself" beer and take it with you.

Mostly, children don't like game dishes. For children dishes are prepared from usual ingredients and served in the cute way, using Lappish/winter/Christmas symbols.



Tundra and Sauna Yoga


authors: Janita Holck, Heikki Henttunen, Ville Paatsola

Tundra Yoga is practiced outdoors by shamans as a part of their healing rituals. Tundra Yoga instructor is a shaman and the yoga lecture is based on coming closer with nature which increases physical and mental health. On wintertime there is Sauna Yoga as a substitute service. In sauna yoga you meditate in the sauna and make simple yoga moves. Temperature is about 50 degrees and yoga takes about 30 minutes. Sauna and Tundra Yoga give an experience of silence, relaxing and easing stress.
     .

Saunakylä ja tonttujooga

Tiivistelmä fysioterapiaopiskelijoiden lisäideoinnista saunakylään ja jooga-palveluun.
tekijät: Laura Kivelä, Minna Korjonen ja Alma Palojärvi

Saunakylä on pienen kävelymatkan päässä hotellista ja jooga-tila jää saunakylän ja hotellin väliin. Kulkureitti tällä välillä soveltuu myös liikuntarajoitteisille. Saunakylän palveluita ja joogaa voi ostaa hotellista joko erilaisina paketteina tai erikseen. Hotellista saatavalla kulkukortilla pääsee liikkumaan saunakylässä ja joogatiloissa.

Saunakylä koostuu useammasta saunasta (yhteensä 5), jotka ympäröivät suoaluetta. Suoalueella on myös muutama vesiallas sekä talvella avanto. Jokaisessa saunassa on pukutilat ja wc:t naisille ja miehille ja tiloissa on huomioitu liikuntarajoitteisten liikkuminen sekä asennettu myös hätäpainikkeet ja liukuesteet. Saunoissa on erilaisia pesutuoleja niitä tarvitseville. Saunojen välillä on myyntikojuja, joista voi halutessaan ostaa virvokkeita ja pientä naposteltavaa. Saunakylän keskellä on kaksi vesiallasta (toimivat talvella avantoina), jotka on upotettu suohon.

1. Perussaunoja on kaksi, joissa on perinteiset lauteet. Saunoissa voi nauttia eri tuoksuista, kuten tervasta, koivusta ja muista metsän tuoksuista. Mahdollisuus kokeilla myös vihtomista. Toisessa perussaunassa ei ole suihkuja, vaan peseytyminen tapahtuisi perinteisesti vatien avulla.

2. Savusauna sopii miedoista löylyistä nauttiville. Saunassa on muotolauteet ja pukutiloissa perinteiset naularipustukset penkkien yllä.

3. Joulumuorin turvesaunassa saunotaan lempeästi enintään 20 minuuttia turpeeseen pukeutuneena. Saunomisen jälkeen levätään, jota varten saunassa on lepotila, jossa voi samalla nauttia vesi- ja teetarjoilusta ja kuunnella rentouttavaa musiikkia. Sauna ja pesutilat ovat tummaa kaakelia, jotka on helppo puhdistaa turpeesta.

4. Ergonomiasaunassa on ergonomiset lauteet ja muodoltaan tuolimaiset. Lauteiden selkänojat ovat säädettävissä ja mukaan saa myös saunatyynyjä ja muita pehmusteita. Sauna on tunnelmaltaan valoisa, kirkasvalolamput antavat oman lisänsä valoisuuteen. Suihkussa on hierovia suihkuja.

Hotellin ja saunakylän välissä sijaitseva joogarakennus tarjoaa ympärivuotisen mahdollisuuden harrastaa joogaa. Kesäisin pyritään joogaamaan ulkotilassa, mutta talvisin sisätilassa. Joogarakennuksen lasiseinä tarjoaa luontomaisemia joogaajille. Sisätilassa joogatessa taustalta kuuluu luonnonääniä. Erilaisia teemajoogia järjestetään ympäri vuoden, mm: saunajooga, vauvajooga, vuodenaikajooga ja mummujooga. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti